Благомир  Mуртин: Национал се развива уверено, защото вървим стъпка по стъпка
//

Благомир Mуртин: Национал се развива уверено, защото вървим стъпка по стъпка

Благомир  Mуртин: Национал се развива уверено, защото вървим стъпка по стъпка
10.01.2024
Национал започна като личен проект, но още в началото се видя, че ще бъде много повече. Това казва основателят на клуба Благомир Mуртин, който говори за пътя и целите на Национал. По думите му най-важното е в школата да се изграждат и възпитават добри хора, които да са полезни за обществото.

Как започнахте пътя на Национал?
- Първоначално идеята на Национал беше да бъде професионална реализация на бъдещ треньор. Играех футбол и завършвах НСА, нямаше как да се финансирам достатъчно и започнах да търся варианти да съм треньор. Пробвах в няколко детски градини в район "Люлин" и директорът на 32-а детска градина Таня Илиева се отзова на предложението. Още на втория-третия месец видях, че това може да бъде спортен и социален проект. Тогава разбрах, че това няма да е само реализация на един треньор или бизнес начинание, а ще е нещо много повече. Години по-късно това се доказа и вече имаме хиляди деца от детските градини до мъжкия футбол, а в клуба по един или друг начин са въвлечени още няколко хиляди души - треньори, служители, родители, почитатели.

С колко деца започнахте?
- Започнах със 17 деца през есента и през май приключих също с толкова - нито едно дете не се отказа. Следващата година вече работехме в осем детски градини - аз имах тренировки в седем, а брат ми в една.

Каква е целта на Национал?
- Целта е всеки, който ни се е доверил и е избрал развитието си в нашия клуб, да получи най-доброто и да остане доволен от полученото. Стремим се да развиваме таланта на децата максимално и тук не говорим само за футбол. Защото статистиката е безмилостна - в селектирани клубове, където се извършва целенасочена работа и има добри условия - както е при нас, 3 до 5% от децата могат да станат професионални футболисти и да си изкарват прехраната с футбол. Всички останали обаче трябва да станат добри хора, да изберат здравословния начин на живот, да изградят характера и здравето си. Има деца, които са с огромен талант, но някъде по пътя се отказват, защото футболът не им е цел и нямат желание да се развиват. Наша задача е да допринесем за това да бъдат добри хора, да са здрави.

Имаме два набора - 2003 и 2004 г., които вече са минали изцяло през всички стъпала в школата ни, и смятам, че процентът на тези, които се развиват и които са изградили характера си чрез футбола, е висок.

Каква е ролята на треньорите в този процес и какво изисквате от тях?
- Същото е като при футболистите - много е важно какви характери са, защото вярвам, че всичко друго се учи. В нашия клуб треньорите могат да стават по-добри, да се развиват като специалисти, да повишават знанията си в техническата, физическата, менталната и тактическата част. Но при вече изградени личности е по-трудно да влияем и затова основното е да работим с добри хора, да са хора за пример и да искат да се развиват. Точно такива се стремим да привличаме.

Какво е необходимо, за да се създават добри футболисти?
- Мисля, че няма родителска среща, на която да не е казана формулата на успеха според нас, според Йохан Кройф и според много специалисти във футбола - талант плюс правилна, целенасочена работа, умножено по характера. В това уравнение се вижда, че ако характерът е нула, всичко става нула. Характерът е водещият фактор и то е така във всяка сфера на живота.

От друга страна, ключов фактор е и доверието. В момента играем в елитните юношески групи с момчета, които са тренирали и са се развивали в Национал в моменти, в които не сме имали сегашната си база и възможности, не сме имали примера на вече изградени футболисти, за да знаят какви ги очаква. Сега е по-различно - децата, които са на 5-6 години, имат примера на онези, които са минали по този път в клуба и вече са в елитните групи или в мъжкия отбор, имаме и национални състезатели. Затова винаги сме разчитали на доверието на децата и на родителите - тренирали сме на различни места в София, на лоши терени, в неудобни часове. Срещали сме се с недружелюбност - особено, когато видяха, че ще станем фактор в детско-юношеския футбол. Дори когато бяхме поставени в тези условия, успяхме да задържим децата си, което е показателно. Тогава си тръгна само едно момче, бащата на което няколко пъти след това опита да го върне в клуба.

Казвате, че характерът е основен фактор. Той даденост ли е или може да се възпитава и развива?
- Убеден съм, че характерът се развива, а не е само даденост. И в това срещаме предизвикателства заради особеностите на съвременното общество и стремежът на децата всичко да им е лесно. И тук отново се връщаме към доверието - вече познаваме добре пътя на таланта и редовно говорим с родителите, за да знаят какво предстои пред детето, какво да очакват през дадения сезон като развитие. Често говорим за това, че има момент, в който се появява интерес от други клубове, след това има възрастови групи, в които този интерес спира, но после отново се появява. Има и моменти, в които родителите имат определени желания за децата, за това колко да играе, на каква позиция. Това са нормални неща, с които ние сме запознати и опитваме да подготвим родителите и децата. И това улеснява пътя, за да се стигне до момента, в който всичко се успокоява и си идва на мястото.

Българският футбол е в труден период и с недобър обществен образ. Това какви предизвикателства и възможности създава пред една детска школа?
- Спомням си, когато започвах в детските градини. Тогава имаше силна година за клубните отбори, в която ЦСКА, Левски и Литекс бяха в групова фаза в евротурнирите и децата с лекота се записваха. Сега също има интерес, но все по-малко деца виждат футбола като средство за професионална реализация. За мен проблемът на българския футбол са структурата на клубовете и страхът на треньорите, които, притиснати от претенциите на президенти и фенове, гонят резултати. Затова в момента на част от клубовете им е по-лесно да вземат готовия футболист на 30 години от чужбина, вместо да се даде възможност на нашите футболисти.

През 2017 и 2018 г. бяхме на стажове в Динамо (Загреб) и трябва да ви кажа, че тук съм виждал футболисти - и при нас, и в други школи, които при целенасочената политика на Динамо (Загреб) за вкарване на трима-четирима таланти в мъжкия отбор и за последващата им продажба, биха се реализирали, а вместо това отидоха в забвение. В българския клубен футбол не стига, че няма резултати и образът му е лош, но и не се дава възможност на младите футболисти. Според мен подходът трябва е положителен, а не с наказания - може да се измислят начини, например, ако играеш с млади български футболисти, да получаваш някакъв стимул - дали от държавата или от БФС.

Най-голямата дъвка на някои хора е, че школите не работят. Но това го казват хора, които не гледат детско-юношески футбол или минават само за "Здравей" и след това дават оценки. Това е крайно несправедливо. Методически от поне седем-осем години българският детски футбол не се отличава от източноевропейския, даже от европейския начин на работа. Нямаме същите бази и условия, но проблемът не е там, а по-скоро е в характера и народопсихологията.

Има ли клуб или място, от което черпите вдъхновение за развитие на школата?
- Има положителни източноевропейски примери, защото да отидем да взаимстваме от академии като Аякс... Дори бих сложил и Динамо (Загреб) в това число, защото там политиката е друга, и директорът на школата основно е зает със срещи със скаути. Затова ние гледаме по-скоро близки клубове. Войводина (Нови Сад) е добър пример.

Колко постижимо е Национал да създаде футболист, който да премине директно в клуб от Западна Европа и това ли е цел?
- Докато не се реформира българският футбол, всеки, който има възможност да отиде директно в чужбина, въобще не трябва да се колебае. Не всички могат да го направят, без да минат през български клубове. Но смятам, че директни трансфери предстоят още следващата година. Оттам нататък е много важно момчетата да отидат на правилното място, а ние имаме голяма отговорност в този процес. Трябва да се подбере най-подходящото място. Големият въпрос е кога футболист на Национал не само ще отиде, а ще се реализира в такъв клуб. Трябва да е подготвен физически, психически, технически и тактически, за да заслужи мястото си.

Успоредно с развитието в спортен план вие започнахте целенасочена работа за развитие и в бизнес частта. Тази есен представихте първия си спонсор в лицето на Rider. Какви са предизвикателствата и какво искате да постигнете?
- Това е нещо, което беше на заден план много години и не е работено при нас. Опитвали сме се да се справяме сами за осигуряване на средства за издръжката на клуба, но нито минималните такси в малките възрастови групи, нито няколкото допълнителни дейности на клуба могат да осигурят такова финансиране, каквото е необходимо, за да продължим развитието си. В момента клубът се дотира от свързани дружества, но това не може да продължава вечно. За да имаме развитие, каквото искаме, трябва да подобрим материалната си база, да подготвим треньорите и да подобрим заплащането им, да осигурим допълнителни услуги и т.н. В този смисъл в момента клубът е недофинансиран.

Трябва да намерим хора, които искат да се асоциират с Национал и ценностите ни, трябва да се позиционираме така, че да сме интересни на обществото. Смятам, че сме добър пример, но в същото време не бихме се свързали имиджово с всяка компания - по-скоро търсим подходящите, с които споделяме еднакви ценности.

Цел ли е създаването на мъжки отбор, който да играе в професионалния футбол?
- Всичко зависи от предния въпрос. Имаме принцип, който сме спазвали през цялото си развитие - трябва да правим стъпките тогава, когато сме готови да ги направим качествено. Преди в детските градини ни питаха кога ще направим школа и отбори за деца. Тогава отговарях, че за да имаме отбор, той трябва да е на ниво и не просто да съществува, а да играе добре и да може да побеждава останалите, а в случая останалите школи не са Ягодка и Черешка от детските градини, а са Левски, ЦСКА, Славия и т.н. Ние трябва да сме по-добри от тях. Също така, като имаме отбор в елитната група, трябва да гарантираме, че ще го имаме постоянно, а не тази година да имаме, а другата да нямаме. Това важи и за мъжкия отбор - за да имаме такъв в професионалния футбол, трябва да сме го обезпечили от дейността на клуба като маркетинг и бизнес, за да знаем, че ще е устойчиво, а не да зависи от страничен бизнес или от подаянията на някого.

Какво е предимството на Национал пред останалите школи?
- Ние сме екип от сериозни, отговори хора, които изпълняват поетите си ангажименти или правят всичко възможно, за да ги изпълнят по най-добрия начин. Имаме структура, която може да гарантира развитието на клуба, за да знаят спонсорите, че са се свързали с организация, която има бъдеще и възможности за растеж. Имаме талантливи деца, възпитаваме ги, постигаме резултати и всички останали отбори вече се съобразяват с нас. Носители сме на Купата на БФС, имаме национални състезатели. Бъдещето вече е тук и ние сме носители на това бъдеще. Вярваме, че има компании, които ще искат да са част от него.
Етикети:


Разгледана: 2262 пъти

Още новини
08/02/2024
17/01/2024
10/01/2024
04/01/2024
28/12/2023
18/12/2023
18/12/2023
11/12/2023
04/12/2023
03/12/2023
27/11/2023
12/10/2023
12/10/2023
12/10/2023
12/10/2023
12/10/2023
12/10/2023
11/10/2023
10/10/2023
15/07/2021    
 
2012 fcnational.com Всички права запазени. Използването на информация от сайта на ДЮФК Национал e
разрешенo след изрично писмено съгласие на екипа
Web design & Web development                     By Development-bg.com