Обучение по футбол в детските градини

//
//
Детски градини

Основната дейност на ДЮФК Национал е свързана с обучението по футбол на деца от 3 до 6 години. МЕТОДИКА И ПРОГРАМА

Методиката, по която се провеждат тренировките, мачовете и турнирите е подготвена на базата на най-добрите европейски образци, на българските традиции в преподаване на футбол и на натрупания от екипа ни опит. Всичко това е съобразено с възрастта на малките футболисти и материалните условия в детските градини.  

Програмата е разработена в съответствие с развитието на съвременния футбол и е научно обоснована в теоретичен план, а всички конкретни методи и средства /упражнения/ са проверени в практиката. Програмата с която работи ДЮФК Национал разкрива основните идеи на подготовката и дава възможност на треньорите да проявяват творчески подход в пряката си работа. Основният метод, който се използва е игровият и в заниманията се търси висока емоционалност.

ЛОКАЦИЯ И ПОСОБИЯ
 
В месеците октомври, ноември, март, април и май, в които времето позволява, особено където има изградени футболни игрища, се играе на открито. С това се цели и положителен ефект за закаляването на децата. Във всяка част от структурата на тренировката /подготвителна, основна, заключителна/ присъства играта. При различните упражнения се използват: топки, конуси, отличителни потници, въженца, обръчи, пейки и други. Важно е да се подчертае, че се ползват олекотени топки N4, които са специално създадени за тренировки на деца.

ВЪЗРАСТОВО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Първа група (3-4-годишни). Основна цел е ”запалването” на искрата. Детето се запознава с топката и нейното движение, необходимостта да я преследва и притежава. Изпитва първата радост от удара по топката и първите голове. Детето тича, скача, спира, обръща се , кляка, завърта се. В този период то учи основните понятия на футболната играта.

Втора група (4-5-годишни). Трениралото една година дете открива мача в игровите му форми  1:1 и 2:2. Изгражда се чувство към топката, научава се да я води с двата крака, да я контролира след различни слухови и визуални сигнали, да я повежда. Стреля  с топката в неподвижна цел - конус, стойка, врата;  по неподвижна, приближаваща се и догонваща топка. Вкарва се състезателен елемент в различните части на тренировката чрез щафетни, състезателни и емоционални игри. Получава първите си тактико-теоретични знания - врата, противник, игрално поле, център. Участват в турнира на София в мачове с демонстрационен характер.

Трета група (5-6-годишни). Футболът вече е мощно стимулиращо и възпитателно средство за детето във всички сфери - то внимава в уроците в групата, за да не разочарова своя треньор. За трениралите деца в предишни години нещата стават сериозни. Участвали са в турнири, научават се да стрелят с двата крака с прав удар - основния  удар във футбола по подвижна и неподвижна топка. Овладяват топката като я спират с различни части на ходилото, с коляно и повеждайки я с глава.

Водят топката описвайки различни фигури контролирайки я. Участват в различни форми на мач и състезателни игри. Научават се да отнемат топката, започва първото разпределение по постове - вратар, защитници, нападатели. В края на всяка учебна година участват в турнира на София със състезателен характер - определя се шампион. Детето вижда и усеща - еуфорията, удовлетворението от положените усилия, както и гордостта на родителите си.

Подготвителна група (6-7-годишни) Малките футболисти вече притежават богат арсенал – подават с вътрешен удар, стрелят с прав  по неподвижна, подвижна, приближаваща, догонваща и странично идваща топка. Стрелят от воле, водят бързо топката с двата крака, променят посоката на водене ,спират, придърпват я и се обръщат с нея.  Разбират значението на съотборниците си и принципите на взаимопомощ в защита и нападение. Владеят общобеговите и специално беговите упражнения, правят отборна загрявка.

Получават важни тактико-теоретична подготовка – пласиране според конкретната ситуация, мястото на терена, футболно мислене. Познават най-важните правила на играта - гол, център, удар от вратата, ъглов удар, нарушение, съдия, странично хвърляне.

Тренировките се провеждат два пъти седмично и продължават по 30 - 40 минути.
    
 
2012 fcnational.com Всички права запазени. Използването на информация от сайта на ДЮФК Национал e
разрешенo след изрично писмено съгласие на екипа
Web design & Web development                     By Development-bg.com